Om oss

Jag heter Sabine Åström, är dotter till Inger Åström och jag har idag tre kelpies och en golden. Jag studerar idag till läkare vid Umeå universitet. Något som intresserar mig mycket är även genetik vilket jag nu fått fördjupade kunskaper inom till följd av min utbildning och kan använda dessa kunskaper i våran avel tillsammans med kunskaper om olika linjer. Mitt hundintresse började när jag var 14 och vi skaffade vår första golden retriever, Nellie från kennel Dreamstorm’s. Med Nellie, Dreamstorm’s Summer Breeze testade jag på olika hundsporter, gick kurser och började tävla med hundar. Jag hade turen att ha en väldigt stöttande uppfödare som lärde mig mycket inom hund och alltid fanns där som stöd. Något jag själv vill vara idag som uppfödare själv både då det går bra men även då man behöver en hjälpande hand eller någon att bolla sina problem med. Därefter flyttade LP 1 LP2 HTM1 GoldenOne Star Light ”Totte” till oss och vi tävlade främst i lydnad där vi bland annat tog U-SM guld samt i freestyle där vi vann två U-SM guld, men vi tävlade även även i rallylydnad och heelwork to music, han var tänkt att bli utställningshund men de planerna fick vi lägga på hyllan då han blev kryptochid.

2011 var första året jag tävlade i landslaget i freestyle med Wilma och Wilma blev norges första freestylechampion. Vi kom med även 2012 i landslaget men tyvärr satte en skada hinder för resan till VM i Österrike. 2012 skaffade jag min första Australian Kelpie, Iver. Vi har hadft stora framgångar och redan då Iver var 15 månader år 2013 blev jag och Iver uttagna till landslaget i HTM. Vi vann SM i heelwork to Music 2013, tog NM-brons och vi tävlade i landslaget fram till 2016. Därutöver blev han lydnadschampion, freestylechampion, heelwork to music champion, utställningschampion och rallylydnadschampion. Han är grunden till våran kelpieavel och finns bakom alla våra kelpies vi äger, har ute på foder samt fött upp.

Jag har varit utbildad domare (2013-2021) inom freestyle och Heelwork to music samt utbildad instruktör inom allmänlydnad (utbildad av SSRK) samt freestyle (utbildad av Stardogs). Jag har förutom ovanstående utbildningar gått bland annat flertalet jaktkurser, deltagit på goldenklubbens årliga goldenläger, brukslydnadskurser, gått viltspårskurs, tävlingslydnadskurser, personspårkurser, agilitykurser, hundpilateskurs, valpkurser mm. Även varit på flertalet föreläsningar om allt från att prestera på tävlingsbanan, tävlingslydnad till exteriörkurser samt hundars mentalitet. Jag har gått SKK’s uppfödarutbildning samt blivit godkänd på den. Jag är utbildad avelsfunktionär (SKKs centrala utbildning) samt suttit med i avelskommiten i Svenska Kelpieklubben centralt. Nyligen har jag även gått exteriörkurs 1 inom goldenklubben samt gått GRKs uppfödarutbildning. Jag gillar att lära mig nya saker och lära mig av andra erfarna personer inom olika områden.

Mitt fokus både när jag tränar, tävlar och ställer ut hund är att ha en bra känsla. Detta är något jag lärde mig redan med Nellie som älskade att jobba men inte alltid tyckte utställning var så intressant. Viktigt för mig är även att hundarna får vara en del av vardagen och leva ett normalt familjeliv.

I slutet på -70-talet skaffade jag min första hund.  1984 kom vår Långhåriga Collie Saga 4 månader gammal från England, vår första import. Hon har fått ge namn åt vår kennel.

1980-talet blev en väldigt aktiv period med våra hundar med utställningar, tävlingar och flertal kurser. Bland annat hade jag ansvaret för Umeå brukshundklubbs klubbtidning, en klubb med flera hundra medlemmar. Efter några år föddes vår dotter Sabine. När hon var i tidig tonår bytte vi ras till Golden retriever och därtill skaffade hon även Australian kelpie. Det var mycket resande till utställningar och tävlingar då hon var väldigt aktiv. Det följdes av en tid sedan när utställningar fick stå tillbaka då hon i många år tävlade på väldigt hög nivå. 

Vår 3:e golden Wilma från kennel Av Vervik i Norge tävlade på högsta nivån i freestyle och var även ordinarie medlemmar i svenska landslaget med Sabine. vilket var ovanligt för en golden och innebar många långa resor. Nu är det mer än 20 år vi har haft golden,Australian Kelpie har vi haft i 12 år nu och det har varit mycket tävlingar och mästerskap nationellt och internationellt. För mig har det blivit många kurser, utbildningar mm genom åren och ett fantastiskt kontaktnät av hundvänner med stor kunskap som sträcker sig långt bortom norrland där vi bor.